Charlotte Rider
Körpedagog och musiklärare Kursansvarig och projektledare för BUS Academy – Körplantagen
Charlotte Rider
Charlotte Rider är utbildad både vid Universitetet i Colorado och vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm. Som körpedagog och musiklärare har hon arbetat i grundskolan, kulturskolan, kyrkan och som frilansande producent, dirigent och föreläsare.
Tillsammans med Marie byggde hon upp barn- och ungdomskörerna Spektrumkörerna i Norra Botkyrka, för att senare i egen regi starta liknande körverksamhet i Knivsta, Prismakörerna.
De senaste tio åren har hon tillsammans med Marie drivit den kreativa mötesplatsen Kulturfyren på Skeppsholmen men finns sedan januari 2021 i nya lokaler i Gamla Stan. Kulturfyren är en mötesplats där olika konstformer, barn och vuxna, amatörer och proffs, entreprenörer och visionärer får verka, frodas och växa.
Genom Kulturfyren har hon startat och producerat ”Skeppsholmslägren – kulturläger för barn och ungdomar”, nationella vokalensemblen ”Vocal Colors”, projektet ”Framtidskören – att höras och höra till” samt nationella projektet ”Körkraft – integration och språkinlärning genom körsång”.
Charlotte har även varit medverkat vid cd-produktionerna ¡Vamos Amigos!, Barn sjunger Taube, Det blåser upp (sånger från Haiti) samt Lär mig en sång (sånger från hela världen).
Sedan ett par år tillbaka har Charlotte även en deltidsanställning vid Knivsta Kulturskola.
”Min paroll är lärande för livet. Jag älskar att se på när mina elever sträcker på sig, när de utvecklar sig, och när de plötsligt lyckas med någonting som är nytt för dem. Då klappar mitt lärarhjärta stort.”
Marie Bejstam
Körpedagog och musiklärare Kursansvarig och projektledare för BUS Academy – Körplantagen
Marie Bejstam
Marie är utbildad på Örebro Musikhögskola och har med sin passion för körsång, i synnerhet barn och ungas sjungande, varit drivande i många verksamheter genom åren. Hon har arbetat som musiklärare i kommunal musikskola, kyrkan, förskolan och grundskolans alla stadier.
Hon är grundare av och producent för Spektrumkörerna i Botkyrka samt den nationella vokalensemblen Vocal Colors. Som frilansare har hon arbetat som producent, dirigent och föreläsare och har genom åren föreläst och fortbildat lärare, musiklärare och kyrkomusiker samt undervisat vid pedagogutbildningen på Kungl. Musikhögskolan i Stockholm.
De senaste tio åren har hon tillsammans med Charlotte drivit den kreativa mötesplatsen Kulturfyren på Skeppsholmen men finns sedan januari 2021 i nya lokaler i Gamla Stan. Kulturfyren är en mötesplats där olika konstformer, barn och vuxna, amatörer och proffs, entreprenörer och visionärer får verka, frodas och växa. Genom Kulturfyren har hon startat och drivit projektet ”Framtidskören – att höras och höra till”, ett projekt för mellanstadieklasser i hela Storstockholm, samt nationella projektet ”Körkraft – integration och språkinlärning genom körsång” samt ”Skeppsholmslägren – kulturläger för barn och ungdomar”.
Förutom körsång och pedagogik är Marie även verksam som tonsättare och låtskrivare, med specifikt hjärta för barn och ungdomskörer och har givit ut flera egna material såsom t.ex. Vi är stora fast små, Fylla Livet med färg, Pelle Plutt & co och ¡Vamos Amigos!.
Tillsammans med Charlotte har hon även varit med i produktionen av Barn sjunger Taube, Det blåser upp (sånger från Haiti) och Lär mig en sång (sånger från hela världen).
Marie är nyfiken, reslysten och gillar att filosofera. Hennes motton i livet är: ”Man har inte roligare än man gör sig” , ”Alla kan inte hjälp alla, men alla kan hjälpa någon”, ”Be the changes you wish to see in the world”
Eva Wedin
”Barn- och ungdomars psykologiska utveckling” samt ”Språkutveckling genom sång och rytmik”
Eva Wedin
Eva är utbildad rytmiklärare, musiklärare och psykologilärare och arbetar som lektor vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm. Dessutom medverkar hon vid studiedagar, konferenser och utbildningar av olika slag, både i Sverige och internationellt. Utöver lärargärningen har hon författat ett antal böcker.
Eva ger föreläsningar, workshops och utbildningar inom rytmik, utveckla språket med musik, psykologi och konflikthantering.
- Rytmik
- Utveckla språket med musik
- Psykologi
- Konflikthantering
De pedagogiska erfarenheterna innefattar många olika skolformer såsom; grundskola, gymnasieskola, musikskola, kulturskola, förskola, KomVux, folkhögskola, högskola och universitet. I början av hennes yrkesliv arbetade hon även som riksmusikkonsulent inom EFS och som reseledare och resebyråtjänsteman. Sedan 1996 arbetar hon med lärarutbildningen vid Kungl. Musikhögskolan (KMH) och Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH) i Stockholm, men är också gästlärare vid flera internationella universitet.
Tillsammans med andra rytmiklärare var Eva med och startde Rytmikcenter www.rytmikcenter.se, ett företag som erbjuder olika sorters kurser, information och utbildning i rytmik.
Eva har gett ut böckerna Spela med hela kroppen, Utveckla språket med musik, Ulwazi – en bok om Sydafrika, IMBA – sånger från Tanzania och Önskningar – sånger för barnkör.
- Spela med hela kroppen
- Utveckla språket med musik
- Ulwazi – en bok om Sydafrika
- IMBA – sånger från Tanzania
- Önskningar – sånger för barnkör
”Jag har alltid haft ett stort internationellt intresse och jag tycker det är viktigt med utbyten, utblickar och internationella kontakter. Man får vidgade vyer och lär sig att saker kan vara på många olika sätt.”
Anna Rosén
Återkommande lärare i div. ämnen
Anna Rosén
Anna inledde sin musikbana som cellostudent vid kammarmusikerprogrammet på Mälardalens högskola. Där fick hon i uppdrag att leda högskolans kammarkör och blev omedelbart drabbad av kraften i körinstrumentet och dess enorma möjligheter. Ett hastigt byte av bana ledde till en körpedagogutbildning vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm. Anna har sedan dess arbetat med alla möjliga olika körer, från kammarkör på avancerad nivå till ”alla-kan-sjunga”-körer. Allra hårdast bankar hennes körledarhjärta för barn– och ungdomskörer och de senaste 10 åren har ägnats nästan uteslutande åt just det, inom såväl kyrka som skola och kulturskola. Annas mål är att fler ska våga och vilja leda barnkörer som är öppna för alla (utan inträdesprov) och ändå samtidigt kunna ha höga konstnärliga ambitioner. Alla barn har en röst och möjlighet att lära sig använda den!
Efter många år i svenska kyrkans tjänst har Anna varit projektledare och biträdande chef på Haninge kulturskola. Numera frilansar hon bl.a som körledare, gästlärare, inspiratör och projektledare i eget regi, med återkommande uppdrag för till exempel Kungl. Musikhögskolan i Stockholm.
”Vid sidan om musiken är mat och matlagning mitt stora intresse. Kokböckerna trängs i hyllan och jag läser dem ofta och gärna, men följer i princip aldrig recepten. I köket är det improvisation och feeling som gäller!”
Susanna Lindmark
Egen musik, egen kör – Norrbotten och världen
Susanna Lindmark
Nyfiken och kreativ körledare och kompositör med stort intresse för kreativt ledarskap och innovativa metoder. Susanna är grundare och konstnärlig ledare för den unga, uttrycksfulla och sceniska kvinnliga vokalensemblen Arctic Light i Norrbotten som bl a blivit utsedd till Årets Kör i Sverige 2010 och turnerat och konserterat i både Sverige, Norden, Europa och Asien. Med sitt inkluderande ledarskap, höga konstnärliga målsättning och sin syn på kören som ett växthus för individen vill hon få både kören som helhet och varje sångare som individ att växa och utvecklas på flera plan.
Susanna är en ofta anlitad workshopledare i bl a Sverige, Finland, Tyskland och Island. Hon har även varit jurymedlem bl a vid European Choir Games 2019 i Göteborg.
Sin sångpedagogexamen tog hon vid Musikhögskolan i Piteå. Körledning har hon studerat för Erik Westberg och Gustaf Sjökvist. Hon har arbetat vid Nacka Musikklasser, Musikhögskolan i Piteå och Framnäs Folkhögskola. Hon har varit anställd vid Norrbottensmusiken sedan 2004 (Arctic Light) och som Barn och Ungdomskörledare i Luleå Domkyrkoförsamling sedan 2019. Som kompositör har inriktningen hittills varit främst körmusik och hennes kompositioner sjungs av unga körer över hela världen. Hon frilansar även genom sin egna firma Saga Zing. Just nu studerar hon sista året på Masterutbildning i Komposition vid Musikhögskolan i Piteå för Jan Sandström.
”Jag älskar hav och fjäll och hämtar syre och inspiration både i kajaken och på skidorna.
Dock inte samtidigt ;-P”
Saga Blomberg
Muntligt traderad musik (svensk och sydafrikansk)
Saga Blomberg
Saga är rytmiklärare och körpedagog från Stockholm med drygt 15 års erfarenhet av kör- och musikledning av barn och vuxna.
Hon arbetar med allt från klassiskt till pop, men framför allt med folkmusik från Sverige och andra länder.
Efter ett antal resor till södra Afrika har musik och dans därifrån en särskild plats i hennes hjärta. Genom åren har hon arbetat på skolor, kulturskolor, folkhögskolor och idag är hon frilans med olika körer. Hon undervisar på Gymnastik- och idrottshögskolan i rytmik, praktisk musiklära, röst och rörelse.
På fritiden spelar hon improvisationsteater och improviserad musikal – ”Jag älskar att allt skapas i stunden, att man inte kan planera utan helt måste hänge sig till nuet, samspelet, leken och kreativiteten”.
Mikaela Häger
Gospel
Mikaela Häger
Mikaela är en energigivande och inspirerande sångpedagog och körledare som arbetar på Svenska Gospelverkstaden som projektledare och kursledare för gospellinjen år 2.
Hon är utbildad sång- och ensemblelärare på Kungl. Musikhögskolan i Stockholm och brinner för att varje människas röst ska få utvecklas på sitt egna unika sätt. Mikaela har ett stort hjärta för gospelmusik och leder gospelkören VasaGospel.
Utöver arbetet på Gospelverkstaden frilansar hon mycket som sångerska, sångpedagog och körledare och är ofta anlitad som inspiratör hos gospelkörer över hela landet.
Mikaelas passion är sångteknik, hon jobbar gärna med att hjälpa körer och enskilda sångare att nå sin fulla potential och älskar utmaningar. Hennes motto är att alla kan lära sig sjunga – om man får de rätta förutsättningarna.
”Älskar god mat och att organisera. Hänger gärna på golfbanan – i alla väder”
Birgitta Mannerström-Molin
Den fria barnrösten
Birgitta Mannerström-Molin
Birgitta Mannerström-Molin är sångpedagog och kördirigent, just nu verksam som Barn-och ungdomskörledare på GöteborgsOperan samt i Härlanda församling, Göteborg.
Hon undervisar även på Högskolan för scen och musik i Göteborg och gör återkommande uppdrag för bla Göteborgs Symfoniker, Körcentrum Väst, Sensus mfl.
Birgitta har varit med i uppbyggnaden av El Sistema i Sverige och har lett körerna under Side by Side-festivalen sedan starten.
Hon är även certifierad Ani-Aging röstpedagog och har studerat för prof Elisabeth Opiz i Hamburg. 2016 blev Birgitta utsedd till årets Barn- och ungdomskörledare i Sverige.
”Lättrörd, lätt svårmodig, lättpratad och lätt rastlös: Lev på livets scen och inte dess läktare.”
Michelle Pettersson
Michelle Pettersson
Michelle är en engagerad västerbottning som bär på ett musikhjärta som slår för kör och en föreningssjäl som brinner för ungdomsperspektivet i demokratiska processer. Under sin tid på kompositionsutbildningen vid musikhögskolan i Piteå hann hon sitta med i styrelserna för musikhögskolans kammarkör, Piteå musikförbund och UNGiKÖRs ungdomsråd. Just nu är hon suppleant i UNGiKÖRs riksstyrelse samtidigt som hon utbildar sig till socionom och sjunger i Sveriges ungdomskör.
”Om jag inte har näsan i kurslitteratur sitter jag förmodligen på ett tåg på väg någonstans kul!”
Maja Hillered
Maja Hillered
Jag har jobbat ideellt i flera år med barn- och ungdomskör inom kyrkan och nu är jag sen en tid tillbaka anställd som musikledare i en församling.
Jag har drivit en del musikaliska projekt genom åren. Där de flesta projekten har involverat körsång och barn och ungdomar.
Sedan sommaren 2020 är jag examinerad musiklärare med kör och dirigering som mitt huvudämne och jobbar nu som musiklärare på en grundskola.
Sara Sjöblom
Sara Sjöblom
Bitr rektor AF musikklasser, Körledare Älvsjökyrkan, Kyrkomusiker , Körpedagog, Dirigent
Jonas Engström
Jonas Engström
Körledare, föreläsare och låtskrivare.
Genom sitt arbete som ansvarig för Stockholm Gospel Körfestival och ett flertal resor till gospelns hemland, USA har Jonas fått en stor erfarenhet och djup förståelse för den afroamerikanska musiken och dess tradition. Med fokus på samspel och delaktighet är Jonas en uppskattad och ofta anlitad kör– och gospelinstruktör. Både på körworshops, konserter och företagsevent.
Som låtskrivare tilldelades Jonas Utbultstipendiet 2019 bl.a. för nya skivan/notmaterialet ””Små sånger om stora ord””. Han hämtar i första hand sin inspiration från den afroamerikanska gospelmusiken och svensk körtradition men söker ständigt nya uttryckssätt och samarbeten inom andra genrer. Alltid med kören i centrum. Både som instrument och växtplats.
Jonas brinner för att sprida och utveckla körmusiken och satt 2012-2016 i styrelsen för Sveriges Körförbund. Den gemensamma sången har en unik förmåga att riva murar och bygga broar. Oavsett om det handlar om att samla 1000 sångare till Gospelfest, att skapa en mötesplats för människor från helt olika bakgrund och kulturer i Höganäs Världskör eller att jobba med körsång som teambuilding där vi tillsammans utmanar och utmanas.
För tillfället är Jonas engagerad i inspirationsdagar kring ””Kören som växtplats”” runtom i Sverige och i arbetet som redaktör för Gospel Start Publishing ingår att söka efter, skriva, anpassa och nå ut med gospelsånger för kör på engelska och svenska, för barn/ungdomskör och vuxenkör.
Jonas jobbar aktivt med både de praktiska och teoretiska aspekterna av körsång. Det finns mycket ny spännande forskning inom både musikpedagogik, sociologi och medicin/hälsa. T.ex. var Jonas en av de studerade körledarna vid Lena Ekman Frisks masteruppsats ””Att lära kör på gehör”” vid Lunds Universitet och läste våren 2018 kursen ””Musik och musikens teologi”” vid Johannelunds teologiska högskola.
1994 Startas den första gospellinjen i Sverige på Glimåkra Folkhögskola med Jonas som pianist.
1996 Började som projektledare för Stockholm Gospel Körfestival
1997 Började som kapellmästare för Credokören i Stockholm.
2006 Startar kören One Nation som ger utrymme att fortsätta utforska körsångens unika möjligheter.
2009 Planering och genomförande av det första European Gospel Music Symposium i Krakow.
2014 Soul Children i Sverige startar och Jonas finns med.
2016 Arrangerades det först ””Gospelfest på Malmö Live”” i det då helt nybyggda konserthuset.
Gunnel Fagius
Gunnel Fagius
Jag har arbetat som musiklärare, körledare, kyrkomusiker, läromedelsförfattare och föreläsare i körmusikhistoria samt om barnrösten och barns sångutveckling
Elsa Sundin
Elsa Sundin
Elsa har sedan unga tonåren engagerat sig i olika ledaruppdrag både som dansledare, konfirmandledare och kolloledare i Skellefteå där hon växt upp och hon har länge känt en stor glädje i att få möta barn och ungdomar i deras liv.
Efter att ha studerat musik på gymnasiet och två år vokalensemble på Liljeholmens folkhögskola längtade Elsa att få jobba med barn och ungdomar. Under några år har hon varit anställd i 2 olika församlingar där fokuset i tjänsten varit på barn, ungdomar och musik.
BUS Academy kändes som en naturligt steg framåt för Elsa där sången, musiken och det fantastiska körsjungandet får kombineras med ledarskap och allt vad det innebär. Fantastiskt utmanande, lärorik och inspirerande utbildning!
Elsa är även med i Kulturfyrens vokalensemble Vocal Colors sedan 2017
”När jag inte musicerar så älskar jag att vara ute på havet på sommaren, på fjället på vintern eller när som helst i ett rum fullt med vänner och familj och spela sällskapsspel. Då mår jag som bäst!”
Fredrik Winberg
Klassisk körsång
Fredrik Winberg
Dirigent och sångare, utbildad på Kungl. Musikhögskolan i Stockholm. Sedan 2002 lärare på Adolf Fredriks musikklasser, där han även leder Adolf Fredriks Flickkör. Utöver det undervisar Fredrik i kördirigering och metodik på musikhögskolorna både i Örebro och Stockholm samt leder Västerås Kammarkör.
”Ett av mina lite märkliga gigs har varit som revypianist och sommartrubadur på ett segelfartyg längs västkusten”