Kulturfyren
Svartmangatan 6 G, 1 tr
112 29 Stockholm
Bromma Folkhögskola
Åkeshovsvägen 29
168 39 Bromma
Lär känna vår härliga och kompetenta personal, som kommer göra allt för att BUS Academy skall bli en utbildning som står för kompetens och personlig utveckling i kombination med ett personligt bemötande av våra studenter.
Kursansvariga för utbildningen och projektledare för BUS Academy-projektet är eldsjälarna Marie Bejstam och Charlotte Rider, båda musiklärare, körpedagoger, dirigenter och producenter. 2009 tilldelades de tillsammans UNGiKÖRs nationella pris som Sveriges barn- och ungdomskörledare. De senaste tio åren har de drivit den kreativa mötesplatsen och kulturhuset Kulturfyren på Skeppsholmen. Nu tar de med glädje sig an visionen om att sjösätta Sveriges första och enda ettåriga barn- och ungdomskörledarutbildning.
Marie och Charlotte drivs av visionen att barn och ungdomar både idag och i framtiden skall få uppleva glädjen i att sjunga i kör, få förmånen att musicera tillsammans med kunniga ledare som behärskar många olika genrer och som tar barnens och ungdomarnas intresse, verklighet och förutsättningar på allvar.

Marie Bejstam
Läs mer

Charlotte Rider
Läs mer
Charlotte Rider är utbildad både vid Universitetet i Colorado och vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm. Som körpedagog och musiklärare har hon arbetat i grundskolan, kulturskolan, kyrkan och som frilansande producent, dirigent och föreläsare.
Tillsammans med Marie byggde hon upp barn- och ungdomskörerna Spektrumkörerna i Norra Botkyrka, för att senare i egen regi starta liknande körverksamhet i Knivsta, Prismakörerna.
De senaste tio åren har hon tillsammans med Marie drivit den kreativa mötesplatsen Kulturfyren på Skeppsholmen men finns sedan januari 2021 i nya lokaler i Gamla Stan. Kulturfyren är en mötesplats där olika konstformer, barn och vuxna, amatörer och proffs, entreprenörer och visionärer får verka, frodas och växa.
Genom Kulturfyren har hon startat och producerat ”Skeppsholmslägren – kulturläger för barn och ungdomar”, nationella vokalensemblen ”Vocal Colors”, projektet ”Framtidskören – att höras och höra till” samt nationella projektet ”Körkraft – integration och språkinlärning genom körsång”.
Charlotte har även varit medverkat vid cd-produktionerna ¡Vamos Amigos!, Barn sjunger Taube, Det blåser upp (sånger från Haiti) samt Lär mig en sång (sånger från hela världen).
Sedan ett par år tillbaka har Charlotte även en deltidsanställning vid Knivsta Kulturskola.
”Min paroll är lärande för livet. Jag älskar att se på när mina elever sträcker på sig, när de utvecklar sig, och när de plötsligt lyckas med någonting som är nytt för dem. Då klappar mitt lärarhjärta stort.”

Läs mer
Jenny är i grunden språklärare och har arbetat som sådan i Stockholm, Rinkeby och Vällingby. Hon brinner för just utbildning och har tidigare varit chef på ett företag som gör språk- och interkulturella komunikationsutbildningar.
Hon är också medgrundare och ordförande i Teachers Across Borders, en organisation vars idé är att utbilda lärare i metodik, demokrati och jämlikhet. Organisationen jojkar bland annat i Myanmar, Kambodja och Kenya.
Sedan 1 maj 2019 är hon rektor för Bromma Folkhögskola.

Kajsa-Lena Nordquist
Läs mer
Kajsa är anställd på Bromma Folkhögskola och till henne vänder ni er om det gäller frågor specifikt för Bromma Folkhögskola, som inte rör själva utbildningen BUS Academy.
Hon har även hand om frågor gällande studentbostäder och lokalerna på folkhögskolan.
”Sjungande administratör som gillar listor, katter, färger, quiz och Hammarby.”

Läs mer
Gunilla är anställd på Kulturfyren och har lång och gedigen erfarenhet av att jobba och fungera som allt-i-allo och spindel-i-nätet.
Hon jobbar bl a med att administrera och handha logistiken för BUS Academy och servar även studenterna med allt möjligt som de kan behöva hjälp med.
Gunilla ansvarar också för Kulturfyrens lokaler i Gamla Stan och för bokning av dessa.
Med ett stort hjärta för människor och service och en inställning som ”det löser vi” och ”det här ska bli bra för dig” tar Gunilla hand om dem som kommer eller hör av sig till Kulturfyren.
”Jag älskar att åka skidor (helst fort), vara på sjön, sjunga i kör eller sitta på en fullsatt fotbolls- eller hockeyarena och se favoritlaget spela. Jag uppskattar lika mycket en fika och ett förtroligt samtal med en vän eller en lugn hemmakväll framför Tv:n.”
LÄRARE 2020/2021
Ett gott ledarskap, god kunskap om just barn och unga, fördjupad kunskap i olika musikstilar och olika metodik, träning i projektledning och entreprenörskap samt en möjlighet att få god självkännedom och egen musikalisk fördjupning är målet med denna nya och unika utbildning av körledare med inriktning mot barn- och ungdomskör.
Utbildningen på BUS Academy – Körplantagen är organiserad i tema-block. Inom varje tema och genre kommer kontinuerligt, genom varje lärare och gästlärare, undervisas i metodik, dirigering, repertoarkännedom, röstkunskap samt ledarskap. Under höstterminen kommer studenterna få tillfälle att auskultera i barn och ungdomskörer i Storstockholmsområdet. Under vårterminen kommer studenterna två och två starta egna körer på platser där det tidigare inte finns barn- och ungdomskörverksamhet. Det är den biten som utgör ”körplantagen” i utbildningen.
BUS Academy’s lärare är några av Sveriges mest inspirerande pedagoger med både gedigen utbildning och gedigen erfarenhet. Bekanta er med våra fantastiska lärare nedan!

Läs mer

Läs mer
Stefan är utbildad musiklärare och körpedagog vid musikhögskolan i Örebro och jobbar sedan 2005 på Pops Academy Karl Johan i Örebro. Han har en brokig bakgrund som körledare, pianist och kapellmästare på bl a SVT och på Toner För Miljoners riksturné 2001 och 2002. Stefan har varit regissör och musikaliskt ansvarig vid dubbningen av flera tecknade filmer som t ex Shrek, Tarzan och Björnbröder. Tidigare har han också varit lärare vid musikhögskolan i Örebro och på Örebro Kulturskola. På Kulturskolan var han med och startade musikallinjen i början av 90-talet.
Under många år har Stefan tillsammans med Fred Sjöberg medverkat som workshopledare vid körfestivaler både nationellt och internationellt. Stefan har också komponerat teatermusik och varit musikaliskt ansvarig för teater- och musikaluppsättningar som t ex Cyrano de Bergerac, Det susar i säven, Evita och Jesus Christ Superstar.
”Ledig tid tillbringar jag gärna i köket eller utomhus och då kanske allra helst med en golfklubba i handen.”

Tony Margeta
070-278 75 39
Läs mer
Tony Margeta är utbildad musiklärare och körpedagog vid Musikhögskolan i Göteborg. Han har studerat dirigering för Jan Yngwe, Gunnar Eriksson, Erik Westberg m.fl. I Göteborg var han dirigent för såväl Chalmers Damkör, Göteborgs Universitets blandade kör och Kammarkören Vox Magna.
Under åren 2004-2015 var han dirigent och konstnärlig ledare för Falu Kammarkör med vilka han rönte flera internationella framgångar i körtävlingar i Europa. Sedan 2014 är han dirigent för La Cappella i Uppsala med vilka han har vunnit körtävlingar i Italien, Norge och senast vid European Choir Games i Göteborg 2019.
Tony arbetar sedan 2015 som musiklärare och körpedagog vid Adolf Fredriks Musikklasser där han också är dirigent för Adolf Fredriks Gosskör. Sedan 2018 är han också dirigent och konstnärlig ledare för Storkyrkans ungdomskör, bestående av 38 ungdomar i åldrarna 14-19 år.
Tony är ofta anlitad som inspiratör och coach för körer och dirigenter och han har även deltagit som jurymedlem vid internationella körtävlingar.
”Jag är passionerad kördirigent som älskar mitt jobb. Bäst kopplar jag av i skidbacken, i löpspåret på en härlig resa med goda vänner.”

Läs mer
Pernilla har arbetat drygt 31 år i skolans värld, varav de sista tio åren som rektor. Innan dess arbetade hon som grundskollärare, gymnasielärare och speciallärare. Parallellt med skolans värld har hon alltid rört sig inom musiklivet och både skrivit musik till barn- och ungdomskörer och sjungit i coverband.
2018 blev Pernilla nominerad till ”Årets chef” och sedan dess arbetar hon heltid i sitt företag ”Modigt lärande”. Som ledarskaps- och organisationsutvecklare arbetar hon, utifrån aktuell motivationsforskning, med att hitta, frigöra och ta tillvara drivkrafter.
”Jag är en modig och medveten person som gillar hattar och firar livet varje dag”

Läs mer
Anna-Lena är en smålänning som sjungit i kör större delen av hennes liv. Just nu arbetar hon på Bromma Folkhögskola där hon utbildar fritidsledare inom områdena ”grupprocesser” och ”ledarskap”. Hon är även utbildad grupphandledare och handleder olika arbetslag.
Hon älskar friluftsliv och vandrar gärna i fjällen och seglar.
”Jag har nyligen upptäckt Padel som jag försöker spela så ofta jag har möjlighet”.

Läs mer
Birgitta Mannerström-Molin är sångpedagog och kördirigent, just nu verksam som Barn-och ungdomskörledare på GöteborgsOperan samt i Härlanda församling, Göteborg.
Hon undervisar även på Högskolan för scen och musik i Göteborg och gör återkommande uppdrag för bla Göteborgs Symfoniker, Körcentrum Väst, Sensus mfl.
Birgitta har varit med i uppbyggnaden av El Sistema i Sverige och har lett körerna under Side by Side-festivalen sedan starten.
Hon är även certifierad Ani-Aging röstpedagog och har studerat för prof Elisabeth Opiz i Hamburg. 2016 blev Birgitta utsedd till årets Barn- och ungdomskörledare i Sverige.
”Lättrörd, lätt svårmodig, lättpratad och lätt rastlös: Lev på livets scen och inte dess läktare.”

Anne-Li Marthinussen
072-211 38 32
Läs mer
Anne-Li är en inspirerande och driven körpedagog och coach som satsat väldigt många år av sitt yrkesverksamma liv inom Frälsningsarméns ramar. Som musikledare, kårledare, verksamhetschef, sång- och musiklärare, projektledare för gospelfestivaler, med personalansvar och ledaransvar för ett stort antal ideella ledare och team är hon van att hålla många bollar i luften.
Bredvid ledarskapet har hon alltid haft musiken med sångelever, barnkörer, gospelkörer och inhopp i musikklasser. Hon har bl a skrivit och genomfört musikaler, arbetat på många skapande skola-dagar samt varit musikaliskt ansvarig för många gospelhelger. Hon har, som man kanske kan läsa sig till, haft otroligt kul på jobbet.
Anne-Li är utbildad på Kungl. Musikhögskolan i Stockholm till kör- och sångpedagog, men har även läst ledarskap på universitet. Sedan fem år har hon utbildat sig till coach (ICF) och sett hur coachingens verktyg och metoder ger en enorm drivkraft bl a till ledare – både nya i rollen och erfarna. Att använda det coachande förhållningssättet har också blivit en del av den hon är, som lärare, ledare och som människa. Från hösten 2020 påbörjar hon en ny tjänst som lärare för Järfälla musikklasser.
Hon är en initiativtagare och bra på att få alla att dra åt samma håll, utvecklas individuellt och hitta sin roll för att växa i den. I hennes ledarskap har hon fått se människor; barn, ungdomar och vuxna utvecklas och hitta sina förmågor – och vilken höjdare det är!
”Utmaningar, uppstart och nystart är det absolut roligaste som finns, men kan man få slippa utvärderingar? 🙂 – Hur svårt kan det va?”

Läs mer
Mikaela är en energigivande och inspirerande sångpedagog och körledare som arbetar på Svenska Gospelverkstaden som projektledare och kursledare för gospellinjen år 2.
Hon är utbildad sång- och ensemblelärare på Kungl. Musikhögskolan i Stockholm och brinner för att varje människas röst ska få utvecklas på sitt egna unika sätt. Mikaela har ett stort hjärta för gospelmusik och leder gospelkören VasaGospel.
Utöver arbetet på Gospelverkstaden frilansar hon mycket som sångerska, sångpedagog och körledare och är ofta anlitad som inspiratör hos gospelkörer över hela landet.
Mikaelas passion är sångteknik, hon jobbar gärna med att hjälpa körer och enskilda sångare att nå sin fulla potential och älskar utmaningar. Hennes motto är att alla kan lära sig sjunga – om man får de rätta förutsättningarna.
”Älskar god mat och att organisera. Hänger gärna på golfbanan – i alla väder”

Läs mer
Anna Sievers har studerat på Musikhögskolan i Stockholm med piano som huvudinstrument. Där började också hennes intresset för kör och efter examen blev hon medlem i Eric Ericsons Kammarkör. Det ledde till en era av konserterande, både tillsammans med stora dirigenter och orkestrar ute i Europa, men kanske framförallt av körsång a capella. Detta vill hon förvalta väl och föra vidare till kommande generationer.
Parallellt med körsjungandet har hon bedrivit privata sångstudier för Christian Lisper och deltagit i många romanskurser både som sångare och pianist samt medverkat i musikdramatiska uppsättningar på Drottningholm och i Vadstena.
Som pedagog har Anna jobbat i den kommunala musikskolan undervisandes i piano, sång och kör. Sedan år 2000 är hon verksam vid Adolf Fredriks Musikklasser i Stockholm.
”Jag blev körnörd och anledningen till det heter förstås Eric Ericson”

Läs mer
Frilansande sångerska, musiker, körledare, låtskrivare, arrangör samt projektledare inom kultursektorn.
Helena är utbildad på jazzmusikerlinjen på Skurups folkhögskola och formad i arbetet med andra musiker och har undervisat i jazz/bluesimprovisation/-interpretation, lett Sjung språket-grupper för utrikesfödda, skrivit musik för egna ensembler och körer.
Styrelseledamot i UNGiKÖR, projektledare för organisationens ledarskapsutbildning för unga.
”Hamnar i ögonblicklig mindfulness när jag sorterar saker och när jag rensar ogräs på vår gård. ”