Projektägare
Läs mer om kulturens
Kulturens är studieförbundet för kulturutövare. Vi arbetar för att alla ska kunna ta del av och utöva kultur i hela landet och bedriver folkbildningsverksamhet inom sång, musik, dans, teater/drama, filmskapande, bild och form, etc.
Kulturens startades av sex rikskulturorganisationer år 2010 och är partipolitiskt och religiöst obundet.
Idag har vi 18 medlemsorganisationer.undskolans alla stadier.
Maria Rydén
Ansvarig för utvecklingsprojekt
Projektledare
Läs mer om kulturfyren
Kulturfyren är en kreativ mötesplats i Gamla Stan, i hjärtat av Stockholm. I Kulturfyren möts amatörer och professionella kulturutövare i alla åldrar i olika sammanhang och i olika konstformer.
- Huvudvisionerna för Kulturfyren är att:
- – Verka för kvalitativt kulturarbete med barn och ungdomar. För barn anordnas bland annat konst- och musikläger, kurser och olika kulturprojekt för skolor.
- – Vara ett ”körhem” för svenskt och internationellt körliv som här kan hålla workshopdagar, kurser och mindre konserter.
- – Vara en kreativ mötesplats för olika konstformer och olika åldrar.
Charlotte Rider
Marie Bejstam
Projektskola
Läs mer om BROMMA FOLKHÖGSKOLA
En folkhögskola som samlats i Bromma med historia från Lidingö, Bromma och Kungsholmen
Skolan består av tre delar som var och en har en spännande historia. Nu skriver vi nytt och hoppas att du vill vara med och forma det med oss.
Jenny Kimming
Rektor för Bromma Folkhögskola
Projektfinansiärer
Läs mer om ALLMÄNNA ARVSFONDEN
Tillsammans får vi nya idéer att växa
Utanförskapet är Sveriges största sociala utmaning. Det finns många goda idéer för ökad delaktighet, men ofta saknas pengar. Därför finns Arvsfonden.
Allmänna arvsfonden stöttar det engagemang som finns hos föreningar ohc organisationer – så att bra idéer kan förvandlas till en bättre verklighet för barn, ungdomar och personer med funktionsnedsättning.
Organisationer som skrivit avsiktsförklaringar
Kontaktperson
Akademichef på musiklärarutbildningen
Per-Henrik Holgersson
om KMH
Kungl. Musikhögskolan i Stockholm (KMH) utbildar musiker och musiklärare. Kör och körmusik har en stark tradition inom KMH med utbildningar som till exempel dirigentutbildning, körledarutbildning och körledaverksamhet som i första hand utbildar för ett professionellt körliv.
Dessutom har vi ett uppdrag att utbilda ämneslärare i musik för årskurs 7-9 och för gymnasieskolans estetiska program.
Det finns däremot inget direkt utbildningsuppdrag att utbilda kördirigenter och körledare specialiserat för barn- och ungdomskör, varför KMH med stort intresse följer projektet BUS Academy – Körplantagen. KMH har även en intention att ansöka om forskningsbidrag för att kunna följa BUS Academy utifrån ett forskande perspektiv.
AVSIKTSFÖRKLARING KMH
Ny körledarutbildning – BUS ACADEMY
Kungl. Musikhögskolan i Stockholm (KMH) utbildar musiker och musiklärare. Kör och körmusik har en stark tradition inom KMH med utbildningar som till exempel dirigentutbildning, körledarutbildning och körledaverksamhet som i första hand utbildar för ett professionellt körliv. Dessutom har vi ett uppdrag att utbilda ämneslärare i musik för årskurs 7-9 och för gymnasieskolans estetiska program. Det finns däremot inget direkt utbildningsuppdrag att utbilda kördirigenter och körledare specialiserat för barn- och ungdomskör.
Om Bus Academy får medel för att utveckla kurser för barn- och ungdomskörledare kommer vi att följa detta arbete med stort intresse. Då även projektet avser att vända sig till barn i nya områden, hoppas vi att kunna ta del av kunskap som kan bidra i arbetet med breddad rekrytering för högre musikutbildning.
Det finns idag inga pågående forskningsprojekt gällande körsång vid KMH. Om Bus Academy ges möjlighet att genomföra sitt projekt kan det, beroende på vilka resurser vi har, vara en möjlighet att följa projektet utifrån ett forskande perspektiv.
Den projektbeskrivning jag tagit del av är mycket intressant och jag kommer tillsammans med kolleger att följa Bus Academys arbete. Mina och våra intentioner är att kunna ta del av kunskap som kan bidra till utveckling av framtidens barn- och ungdomskörledare.
Per-Henrik Holgersson
Akademichef Akademi Musik Pedagogik Samhälle
Kontaktperson
Ordförande
Patrik Wirefeldt
OM UNGiKÖR
UNGiKÖR är en politisk och religiöst obunden barn- och ungdomsorganisation som organiserar Sveriges barn och ungdomskörer. UNGiKÖR verkar för att stimulera barn- och ungdomskörlivet i Sverige bl a genom att ge ekonomiska bidrag till sina medlemsföreningar.
UNGiKÖR Organisationen ger barn- och ungdomskörer ekonomiska bidrag till sin verksamhet, arrangerar festivaler och kurser, skapar opinion i frågor som rör barn och ungdomars sång, samlar information och kunskap på området och mycket mer. UNGiKÖR har i samband med BUS Academys projektansökan till Allmänna Arvsfonden undertecknat en avsiktsförklaring i vilken man intygat sitt intresse att följa projektet och att i sina nätverk sprida information om BUS Academy – Körplantagen samt att finnas representerad i en mindre referensgrupp. UNGiKÖR kommer även i utbildningen vara med och undervisa om föreningskunskap.
Avsiktsförklaring UNGiKÖR
UNGiKOR ar Sveriges Barn- och Ungdomskorforbund med narmare 5000 medlemmar over hela landet.
UNGiKOR finns for att ge barn- och ungdomskorer ekonomiska bidrag till sin verksamhet, for att arrangera festivaler och kurser och starka korsangens plats i samhallet.
Viktigt for UNGiKOR ar att skapa opinion i fragor som ror barn/ungdomar och deras sang, for att samla information och kunskap pa omradet och mycket annat.
UNGiKOR ar en religiost och politiskt obunden organisation.
BUS (Barn- och ungdomskorledarutbildning i Sverige) Academy ar ett projekt som syftar till att forma en ettarig korledarutbildning med genrebredd, kreativ metodik och pedagogik for unga vuxna som viii verka som korledare bland barn- och ungdomar i dagens och framtidens Sverige.
UNGiKOR ser, liksom Kulturens Bildningsverksamhet och Kulturfyren, att forum for barn att sjunga minskar snarare an okar. Barn viii sjunga, men kunskap om barns forutsattningar att sjunga minskar.
UNGiKOR har for avsikt att folja projektet BUS Academy.
Vi ar intresserade av att folja projektet och agera i form av en plats i projektets refensgrupp.
Vi har for avsikt att sprida information om utbildningen i UNGiKOR’s natverk, sa flera unga vuxna soker utbildningen.
Vi uppmuntrar ”korplantage-tanken” och har en forhoppning om att BUS Academy ska leda till att flera korer startas for barn och ungdomar och att dessa korer startar foreningar och blir en del av UNGiKOR.
AVSIKTSFÖRKLARING Svenska Gospelverkstaden
Svenska Gospelverkstaden är mycket glada att få vara samarbetspartner med BUS
Academy. Svenska Gospelverkstaden har arbetat med utveckla gospelmusiken i Sverige i över 30 år och har under alla år utbildat körledare och producerat notmaterial för körer.
Vi vill bidra med våra erfarenheter till BUS Academy. Körledarskapet inom gospelgenren skiljer från traditionell körledning i:
Dirigering
Inom gospelmusik används dirigeringen främst till att visa insatser, uttryck och dynamik och mindre för att visa tempo då det ofta hålls av ett kompband.
Instudering
Inom gospelmusik görs mycket av instuderingen på gehör och delvis utan noter eller
text.
Stämföring
Inom gospelmusik är stämföringen ofta mer parallell vilket gör det möjligt även för
ovana sångare att sjunga i stämmor.
Uttryck
Inom gospelmusik är uttryck en stor del av arbetet med kören och något som körledaren jobbar mycket med.
Form
Inom gospelmusik finns en frihet i val av form då en sångs noterade delar ofta kan
variera i form, något som utmanar körledarskapet.
Med vår långa erfarenhet av gospelkörledning vill vi berika barn- och
ungdomskörledarutbildningen: BUS Academy.
—————————————————
Mikaela Häger
Kursledare Svenska Gospelverkstaden
Utbildad Musiklärare vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm