Lär känna vår härliga och kompetenta personal, som kommer göra allt för att BUS Academy skall bli en utbildning som står för kompetens och personlig utveckling i kombination med ett personligt bemötande av våra studenter.
Kursansvariga för utbildningen och projektledare för BUS Academy-projektet är eldsjälarna Marie Bejstam och Charlotte Rider, båda musiklärare, körpedagoger, dirigenter och producenter. 2009 tilldelades de tillsammans UNGiKÖRs nationella pris som Sveriges barn- och ungdomskörledare. De senaste tio åren har de drivit den kreativa mötesplatsen och kulturhuset Kulturfyren på Skeppsholmen. Nu tar de med glädje sig an visionen om att sjösätta Sveriges första och enda ettåriga barn- och ungdomskörledarutbildning.
Marie och Charlotte drivs av visionen att barn och ungdomar både idag och i framtiden skall få uppleva glädjen i att sjunga i kör, få förmånen att musicera tillsammans med kunniga ledare som behärskar många olika genrer och som tar barnens och ungdomarnas intresse, verklighet och förutsättningar på allvar.
Marie Bejstam
Körpedagog och musiklärare Kursansvarig och projektledare för BUS Academy – Körplantagen
Marie Bejstam
Marie är utbildad på Örebro Musikhögskola och har med sin passion för körsång, i synnerhet barn och ungas sjungande, varit drivande i många verksamheter genom åren. Hon har arbetat som musiklärare i kommunal musikskola, kyrkan, förskolan och grundskolans alla stadier.
Hon är grundare av och producent för Spektrumkörerna i Botkyrka samt den nationella vokalensemblen Vocal Colors. Som frilansare har hon arbetat som producent, dirigent och föreläsare och har genom åren föreläst och fortbildat lärare, musiklärare och kyrkomusiker samt undervisat vid pedagogutbildningen på Kungl. Musikhögskolan i Stockholm.
De senaste tio åren har hon tillsammans med Charlotte drivit den kreativa mötesplatsen Kulturfyren på Skeppsholmen men finns sedan januari 2021 i nya lokaler i Gamla Stan. Kulturfyren är en mötesplats där olika konstformer, barn och vuxna, amatörer och proffs, entreprenörer och visionärer får verka, frodas och växa. Genom Kulturfyren har hon startat och drivit projektet ”Framtidskören – att höras och höra till”, ett projekt för mellanstadieklasser i hela Storstockholm, samt nationella projektet ”Körkraft – integration och språkinlärning genom körsång” samt ”Skeppsholmslägren – kulturläger för barn och ungdomar”.
Förutom körsång och pedagogik är Marie även verksam som tonsättare och låtskrivare, med specifikt hjärta för barn och ungdomskörer och har givit ut flera egna material såsom t.ex. Vi är stora fast små, Fylla Livet med färg, Pelle Plutt & co och ¡Vamos Amigos!.
Tillsammans med Charlotte har hon även varit med i produktionen av Barn sjunger Taube, Det blåser upp (sånger från Haiti) och Lär mig en sång (sånger från hela världen).
Marie är nyfiken, reslysten och gillar att filosofera. Hennes motton i livet är: ”Man har inte roligare än man gör sig” , ”Alla kan inte hjälp alla, men alla kan hjälpa någon”, ”Be the changes you wish to see in the world”
Charlotte Rider
Körpedagog och musiklärare Kursansvarig och projektledare för BUS Academy – Körplantagen
Charlotte Rider
Charlotte Rider är utbildad både vid Universitetet i Colorado och vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm. Som körpedagog och musiklärare har hon arbetat i grundskolan, kulturskolan, kyrkan och som frilansande producent, dirigent och föreläsare.
Tillsammans med Marie byggde hon upp barn- och ungdomskörerna Spektrumkörerna i Norra Botkyrka, för att senare i egen regi starta liknande körverksamhet i Knivsta, Prismakörerna.
De senaste tio åren har hon tillsammans med Marie drivit den kreativa mötesplatsen Kulturfyren på Skeppsholmen men finns sedan januari 2021 i nya lokaler i Gamla Stan. Kulturfyren är en mötesplats där olika konstformer, barn och vuxna, amatörer och proffs, entreprenörer och visionärer får verka, frodas och växa.
Genom Kulturfyren har hon startat och producerat ”Skeppsholmslägren – kulturläger för barn och ungdomar”, nationella vokalensemblen ”Vocal Colors”, projektet ”Framtidskören – att höras och höra till” samt nationella projektet ”Körkraft – integration och språkinlärning genom körsång”.
Charlotte har även varit medverkat vid cd-produktionerna ¡Vamos Amigos!, Barn sjunger Taube, Det blåser upp (sånger från Haiti) samt Lär mig en sång (sånger från hela världen).
Sedan ett par år tillbaka har Charlotte även en deltidsanställning vid Knivsta Kulturskola.
”Min paroll är lärande för livet. Jag älskar att se på när mina elever sträcker på sig, när de utvecklar sig, och när de plötsligt lyckas med någonting som är nytt för dem. Då klappar mitt lärarhjärta stort.”
Jenny Kimming
Rektor för Bromma Folkhögskola
Jenny Kimming
Jenny är i grunden språklärare och har arbetat som sådan i Stockholm, Rinkeby och Vällingby. Hon brinner för just utbildning och har tidigare varit chef på ett företag som gör språk- och interkulturella komunikationsutbildningar.
Hon är också medgrundare och ordförande i Teachers Across Borders, en organisation vars idé är att utbilda lärare i metodik, demokrati och jämlikhet. Organisationen jojkar bland annat i Myanmar, Kambodja och Kenya.
Sedan 1 maj 2019 är hon rektor för Bromma Folkhögskola.
Kajsa-Lena Nordquist
Utbildningsadministratör på Bromma Folkhögskola
Kajsa-Lena Nordquist
Kajsa är anställd på Bromma Folkhögskola och till henne vänder ni er om det gäller frågor specifikt för Bromma Folkhögskola, som inte rör själva utbildningen BUS Academy.
Hon har även hand om frågor gällande studentbostäder och lokalerna på folkhögskolan.
”Sjungande administratör som gillar listor, katter, färger, quiz och Hammarby.”
Gunilla Palmér
Administratör och koordinator för BUS Academy
Gunilla Palmér
Gunilla är anställd på Kulturfyren och har lång och gedigen erfarenhet av att jobba och fungera som allt-i-allo och spindel-i-nätet.
Hon jobbar bl a med att administrera och handha logistiken för BUS Academy och servar även studenterna med allt möjligt som de kan behöva hjälp med.
Gunilla ansvarar också för Kulturfyrens lokaler i Gamla Stan och för bokning av dessa.
Med ett stort hjärta för människor och service och en inställning som ”det löser vi” och ”det här ska bli bra för dig” tar Gunilla hand om dem som kommer eller hör av sig till Kulturfyren.
”Jag älskar att åka skidor (helst fort), vara på sjön, sjunga i kör eller sitta på en fullsatt fotbolls- eller hockeyarena och se favoritlaget spela. Jag uppskattar lika mycket en fika och ett förtroligt samtal med en vän eller en lugn hemmakväll framför Tv:n.”
LÄRARE 21/22
Ett gott ledarskap, god kunskap om just barn och unga, fördjupad kunskap i olika musikstilar och olika metodik, träning i projektledning och entreprenörskap samt en möjlighet att få god självkännedom och egen musikalisk fördjupning är målet med denna nya och unika utbildning av körledare med inriktning mot barn- och ungdomskör.
Utbildningen på BUS Academy – Körplantagen är organiserad i tema-block. Inom varje tema och genre kommer kontinuerligt, genom varje lärare och gästlärare, undervisas i metodik, dirigering, repertoarkännedom, röstkunskap samt ledarskap. Under höstterminen kommer studenterna få tillfälle att auskultera i barn och ungdomskörer i Storstockholmsområdet. Under vårterminen kommer studenterna två och två starta egna körer på platser där det tidigare inte finns barn- och ungdomskörverksamhet. Det är den biten som utgör ”körplantagen” i utbildningen.
BUS Academy’s lärare är några av Sveriges mest inspirerande pedagoger med både gedigen utbildning och gedigen erfarenhet. Bekanta er med våra fantastiska lärare nedan!
Maria Lindberg Kransmo
Maria Lindberg Kransmo
Maria är en passionerad och mycket uppskattad sångpedagog som älskar att se sina elever växa och utvecklas som sångare och individer. Hennes sångelever är allt från professionella operasångare, musikalartister till sångglada amatörer. Hon hjälper också sångare som behöver olika form av röstrehabilitering där både foniatern och logopeden inte räcker till.
Maria är utbildad i USA på University of North Texas där hon tagit en Master i sångpedagogik och talproblematik. Hon har därefter kontinuerligt vidareutbildat sig hos ett flertal framstående sångpedagoger. Inom den klassiska genren har mästerpedagogen David L Jones i New York betytt mycket och generöst erbjudit henne att sitta med som askultant på hans sånglektioner med både världsartister och amatörer.
Förutom de egna sånglektionerna med David har hon ägnat över 450 timmar av observation och samtal med honom. Vidareutbildning inom populärmusikaliska genrer har hon i huvudsak från Jeanie LoVetri, Somatic Voicework, New York. Distansutbildning med Sheri Sanders, Rock Your Audition samt Acoustical Vocal Pedagogy på New England Conservatory för Ken Bozeman, Ian Howell och Chadley Balentyne.
Maria har varit anställd på Balettakademien i Göteborg fram till terminsslutet 2020, där hon undervisade blivande musikalartister. Hon är timlärare på Högskolan för Scen och MusikM i Göteborg och på Kungl. Musikhögskolan i Stockholm. Hon driver även egen undervisning i företaget MLK Voicestudio. Hon håller i fortbildning för sångpedagoger inom Kulturskolan och är även en eftertraktad vokal inspiratör bland olika körer i Göteborg med omnejd. Maria bor utanför Arlanda.
”Jag har stor passion för att renovera hus och stor passion för att bygga och renovera röster.”
Stefan Berglund
Stefan Berglund
Stefan är utbildad musiklärare och körpedagog vid musikhögskolan i Örebro och jobbar sedan 2005 på Pops Academy Karl Johan i Örebro. Han har en brokig bakgrund som körledare, pianist och kapellmästare på bl a SVT och på Toner För Miljoners riksturné 2001 och 2002. Stefan har varit regissör och musikaliskt ansvarig vid dubbningen av flera tecknade filmer som t ex Shrek, Tarzan och Björnbröder. Tidigare har han också varit lärare vid musikhögskolan i Örebro och på Örebro Kulturskola. På Kulturskolan var han med och startade musikallinjen i början av 90-talet.
Under många år har Stefan tillsammans med Fred Sjöberg medverkat som workshopledare vid körfestivaler både nationellt och internationellt. Stefan har också komponerat teatermusik och varit musikaliskt ansvarig för teater- och musikaluppsättningar som t ex Cyrano de Bergerac, Det susar i säven, Evita och Jesus Christ Superstar.
”Ledig tid tillbringar jag gärna i köket eller utomhus och då kanske allra helst med en golfklubba i handen.”
Emil Eriksson
Emil Eriksson
Emil är musiklärare och frilansbasist från Örebro som sedan 10 år är bosatt i Stockholm. Han är utbildad vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm och undervisar i bas, ensemble och musikteori vid Musiklinjen Betel vid Bromma Folkhögskola.
”När jag inte spelar bas lite här och där tar jag gärna båten på en liten tur!”
Tony Margeta
Tony Margeta
Tony Margeta är utbildad musiklärare och körpedagog vid Musikhögskolan i Göteborg. Han har studerat dirigering för Jan Yngwe, Gunnar Eriksson, Erik Westberg m.fl. I Göteborg var han dirigent för såväl Chalmers Damkör, Göteborgs Universitets blandade kör och Kammarkören Vox Magna.
Under åren 2004-2015 var han dirigent och konstnärlig ledare för Falu Kammarkör med vilka han rönte flera internationella framgångar i körtävlingar i Europa. Sedan 2014 är han dirigent för La Cappella i Uppsala med vilka han har vunnit körtävlingar i Italien, Norge och senast vid European Choir Games i Göteborg 2019.
Tony arbetar sedan 2015 som musiklärare och körpedagog vid Adolf Fredriks Musikklasser där han också är dirigent för Adolf Fredriks Gosskör. Sedan 2018 är han också dirigent och konstnärlig ledare för Storkyrkans ungdomskör, bestående av 38 ungdomar i åldrarna 14-19 år.
Tony är ofta anlitad som inspiratör och coach för körer och dirigenter och han har även deltagit som jurymedlem vid internationella körtävlingar.
”Jag är passionerad kördirigent som älskar mitt jobb. Bäst kopplar jag av i skidbacken, i löpspåret på en härlig resa med goda vänner.”
Pernilla Säholm Corizza
Pernilla Säholm Corizza
Pernilla har arbetat drygt 31 år i skolans värld, varav de sista tio åren som rektor. Innan dess arbetade hon som grundskollärare, gymnasielärare och speciallärare. Parallellt med skolans värld har hon alltid rört sig inom musiklivet och både skrivit musik till barn- och ungdomskörer och sjungit i coverband.
2018 blev Pernilla nominerad till ”Årets chef” och sedan dess arbetar hon heltid i sitt företag ”Modigt lärande”. Som ledarskaps- och organisationsutvecklare arbetar hon, utifrån aktuell motivationsforskning, med att hitta, frigöra och ta tillvara drivkrafter.
”Jag är en modig och medveten person som gillar hattar och firar livet varje dag”
Anna-Lena Forsling
Anna-Lena Forsling
Anna-Lena är en smålänning som sjungit i kör större delen av hennes liv. Just nu arbetar hon på Bromma Folkhögskola där hon utbildar fritidsledare inom områdena ”grupprocesser” och ”ledarskap”. Hon är även utbildad grupphandledare och handleder olika arbetslag.
Hon älskar friluftsliv och vandrar gärna i fjällen och seglar.
”Jag har nyligen upptäckt Padel som jag försöker spela så ofta jag har möjlighet”.
Birgitta Mannerström-Molin
Birgitta Mannerström-Molin
Birgitta Mannerström-Molin är sångpedagog och kördirigent, just nu verksam som Barn-och ungdomskörledare på GöteborgsOperan samt i Härlanda församling, Göteborg.
Hon undervisar även på Högskolan för scen och musik i Göteborg och gör återkommande uppdrag för bla Göteborgs Symfoniker, Körcentrum Väst, Sensus mfl.
Birgitta har varit med i uppbyggnaden av El Sistema i Sverige och har lett körerna under Side by Side-festivalen sedan starten.
Hon är även certifierad Ani-Aging röstpedagog och har studerat för prof Elisabeth Opiz i Hamburg. 2016 blev Birgitta utsedd till årets Barn- och ungdomskörledare i Sverige.
”Lättrörd, lätt svårmodig, lättpratad och lätt rastlös: Lev på livets scen och inte dess läktare.”
Anne-Li Marthinussen
Anne-Li Marthinussen
Anne-Li är en inspirerande och driven körpedagog och coach som satsat väldigt många år av sitt yrkesverksamma liv inom Frälsningsarméns ramar. Som musikledare, kårledare, verksamhetschef, sång- och musiklärare, projektledare för gospelfestivaler, med personalansvar och ledaransvar för ett stort antal ideella ledare och team är hon van att hålla många bollar i luften.
Bredvid ledarskapet har hon alltid haft musiken med sångelever, barnkörer, gospelkörer och inhopp i musikklasser. Hon har bl a skrivit och genomfört musikaler, arbetat på många skapande skola-dagar samt varit musikaliskt ansvarig för många gospelhelger. Hon har, som man kanske kan läsa sig till, haft otroligt kul på jobbet.
Anne-Li är utbildad på Kungl. Musikhögskolan i Stockholm till kör- och sångpedagog, men har även läst ledarskap på universitet. Sedan fem år har hon utbildat sig till coach (ICF) och sett hur coachingens verktyg och metoder ger en enorm drivkraft bl a till ledare – både nya i rollen och erfarna. Att använda det coachande förhållningssättet har också blivit en del av den hon är, som lärare, ledare och som människa. Från hösten 2020 påbörjar hon en ny tjänst som lärare för Järfälla musikklasser.
Hon är en initiativtagare och bra på att få alla att dra åt samma håll, utvecklas individuellt och hitta sin roll för att växa i den. I hennes ledarskap har hon fått se människor; barn, ungdomar och vuxna utvecklas och hitta sina förmågor – och vilken höjdare det är!
”Utmaningar, uppstart och nystart är det absolut roligaste som finns, men kan man få slippa utvärderingar? 🙂 – Hur svårt kan det va?”
Mikaela Häger
Mikaela Häger
Mikaela är en energigivande och inspirerande sångpedagog och körledare som arbetar på Svenska Gospelverkstaden som projektledare och kursledare för gospellinjen år 2.
Hon är utbildad sång- och ensemblelärare på Kungl. Musikhögskolan i Stockholm och brinner för att varje människas röst ska få utvecklas på sitt egna unika sätt. Mikaela har ett stort hjärta för gospelmusik och leder gospelkören VasaGospel.
Utöver arbetet på Gospelverkstaden frilansar hon mycket som sångerska, sångpedagog och körledare och är ofta anlitad som inspiratör hos gospelkörer över hela landet.
Mikaelas passion är sångteknik, hon jobbar gärna med att hjälpa körer och enskilda sångare att nå sin fulla potential och älskar utmaningar. Hennes motto är att alla kan lära sig sjunga – om man får de rätta förutsättningarna.
”Älskar god mat och att organisera. Hänger gärna på golfbanan – i alla väder”
Anna Sievers
Anna Sievers
Anna Sievers har studerat på Musikhögskolan i Stockholm med piano som huvudinstrument. Där började också hennes intresset för kör och efter examen blev hon medlem i Eric Ericsons Kammarkör. Det ledde till en era av konserterande, både tillsammans med stora dirigenter och orkestrar ute i Europa, men kanske framförallt av körsång a capella. Detta vill hon förvalta väl och föra vidare till kommande generationer.
Parallellt med körsjungandet har hon bedrivit privata sångstudier för Christian Lisper och deltagit i många romanskurser både som sångare och pianist samt medverkat i musikdramatiska uppsättningar på Drottningholm och i Vadstena.
Som pedagog har Anna jobbat i den kommunala musikskolan undervisandes i piano, sång och kör. Sedan år 2000 är hon verksam vid Adolf Fredriks Musikklasser i Stockholm.
”Jag blev körnörd och anledningen till det heter förstås Eric Ericson”
Helena Bromander
Helena Bromander
Frilansande sångerska, musiker, körledare, låtskrivare, arrangör samt projektledare inom kultursektorn.
Helena är utbildad på jazzmusikerlinjen på Skurups folkhögskola och formad i arbetet med andra musiker och har undervisat i jazz/bluesimprovisation/-interpretation, lett Sjung språket-grupper för utrikesfödda, skrivit musik för egna ensembler och körer.
Styrelseledamot i UNGiKÖR, projektledare för organisationens ledarskapsutbildning för unga.
”Hamnar i ögonblicklig mindfulness när jag sorterar saker och när jag rensar ogräs på vår gård. ”
Celso Paco
Celso Paco
Musiker från Maputo, Moçambique med olika influenser inom folkmusik. Celso tog sin Master med slagverk som huvudinstrument vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm.
Han är en mästare på att berätta sagor med sånger och danser från Zimbabwe och Sydafrika till tonerna av olika udda afrikanska musikinstrument. Han har erfarenhet av både musikläraryrket och frilansande musikerlivet.
”Jag har rest runt i olika länder, men känner mig hemma i Sverige pga det goda vattnet, den sköna vintern och den svenska folkmusiken.”
Anette Waldner
Anette Waldner
Anette Waldner jobbar på Örebro Kulturskola som danspedagog med barn och ungdomar. I 25 år har hon undervisat i olika dansstilar såsom jazz, modernt, musikal och balett samt rörelseträning för teaterelever.
Hon har i många år varit en del av Kulturskolans musikallinje där hon koreograferat till ett antal musikaler som Legally Blonde, Skönheten och Odjuret, Chorus Line, Little Shop of Horrors, Grease, Hairspray, Footloose, m.fl.
Hon är utbildad på Balettakademien och Danshögskolan i Stockholm med vidarestudier i Amsterdam, New York och London.
Sedan 10 år tillbaka driver hon ett företag vid sidan av sitt jobb som danslärare, där hon jobbar som massör och akupunktör i kinesisk medicin.
Hon har under några år jobbat på Kulturfyrens Skeppsholmsläger med musikal för ungdomar.
”Att få jobba med dans och musik är bland det bästa som finns och att se andra växa och utvecklas är fantastiskt och gör mig glad”.
Saga Blomberg
Saga Blomberg
Saga är rytmiklärare och körpedagog från Stockholm med drygt 15 års erfarenhet av kör- och musikledning av barn och vuxna.
Hon arbetar med allt från klassiskt till pop, men framför allt med folkmusik från Sverige och andra länder.
Efter ett antal resor till södra Afrika har musik och dans därifrån en särskild plats i hennes hjärta. Genom åren har hon arbetat på skolor, kulturskolor, folkhögskolor och idag är hon frilans med olika körer. Hon undervisar på Gymnastik- och idrottshögskolan i rytmik, praktisk musiklära, röst och rörelse.
På fritiden spelar hon improvisationsteater och improviserad musikal – ”Jag älskar att allt skapas i stunden, att man inte kan planera utan helt måste hänge sig till nuet, samspelet, leken och kreativiteten”.
Anna Cederberg-Orreteg
Anna Cederberg-Orreteg
Anna är född, uppvuxen och verksam i Stockholm och utbildad vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm, med piano och kontrabas som huvudinstrument.
Hon har jobbat som musiklärare i både grundskolan och gymnasiet i mer än 35 år, med några avstickare till Sjöviks Folkhögskola och Svenska Kyrkan.
Hon har sedan unga år alltid skrivit och arrangerat musik, vilket så småningom utvecklats till ett mer funktionellt skrivande som passar barn- och ungdomskörer. Just nu arbetar Anna som musiklärare på mellanstadiet i Adolf Fredriks musikklasser i Farsta samt som en av två körledare i damkören Salvia.
Övrig tid frilansar hon som tonsättare, arrangör och gästföreläsare.
”När jag inte står med näsan i jorden på kolonin så bakar jag gärna bröd eller dansar lindy-hop”
Anci Hjulström
Anci Hjulström
Anci Hjulström är frilansande musikregissör, sångerska, skådespelerska, pedagog i scenisk musikalisk kommunikation/musikdramatik och kreativ konsult. Hon är utbildad på Högskolan för Scen och Musik (Musikhögskolan i Göteborg) på Individuella musikerutbildningen i scenisk sång samt pedagogik. Hon har gått en fysisk teaterutbildning i Göteborg samt studerat mer traditionella teatertekniker i Stockholm.
I sitt yrkesliv har hon lång erfarenhet av att skapa sceniska allkonstverk/föreställningar med körer, orkestrar, band, ensembler som ex Göteborgs Symfoniker, Kungliga Filharmonin, Folkteatern i Göteborg, Göteborg Wind Orchestra, Göteborgsoperan och med körer i hela landet. Hon har kallats ”Sveriges meste körregissör” och är flitigt anlitad i bl a Sveriges körförbund, men även jobbat med sin specialitet utomlands, ex Norge, Island, Estland, Tyskland, Finland, Danmark, Brasilien, Cuba, Israel etc.
Anci ger workshops och masterclasses i musikalisk kommunikation runt om i landet på musikhögskolor, kulturskolor, i körer och i musikklasser (ex Adolf Fredriks musikklasser i Sthlm). Hon är ofta inom svenskt körliv (men även hos andra yrkesgrupper som Chalmers Tekniska högskola, Svenska kyrkan mm) coach i kommunikation, kreativitet, kroppsspråk och den närvarande rösten.
Hon är medskapare, medlem och drivande i det konstnärliga rådet i Sångensemblen Amanda i Göteborg, kören som är pionjär inom begreppet scenisk kör. Tillsammans med några ur Amanda ger hon numera också arvet vidare och driver det nyskapande Unga Amanda. Läs mer om Amanda och Unga Amanda på www.amanda.nu.
Anci blev av Sveriges Körförbund utnämd till Riksförbundsdirigent 2010 och 2011 för sitt unika sätt att hitta sångares unika personliga röster. År 2017 fick hon Madeleine Ugglas Stipendium för att hon ”bidragit till att inspirera körer i landet att arbeta med scenisk kör och bygga upp annorlunda konserter/ föreställningar, som utvecklat körerna och lockat en ny publik.
”Musiken är mitt hem. Det går att vara där i alla lägen i livet. Det finns alltid toner och sånger som passar och hjälper till. Det är en kanal där jag påminns och förstår något om det viktigaste. Om existensen. Om alltet. Om att vi ingår i en helhet. Så att sjunga är för mig livsnödvändigt. Jag tror det gäller alla, att det ingår i att vara människa. Att vi måste sjunga, dansa, vara i musik för att hålla oss friska och vid liv. Så för mig är musik heligt på jorden. Något som är så känsligt och viktigt att det behöver skyddas och vårdas och ges stor plats.”
Susanna Forsberg
Susanna Forsberg
Susanna är utbildad teater- och musikalpedagog samt teaterregissör vid Stockholms universitet. Hon har studerat teatervetenskap och statsvetenskap vid Freie Unerversität Berlin och vidare teaterregi vid Kulturama, Royal Central School och Speech and Drama (MA Applied Theatre).
Susanna arbetar som frilansande pedagog, regissör och workshopledare och har även jobbat på Kulturskolan med teater, film och musikal.
”Jag är en kaffeälskande kolonilottsodlare som njuter av att resa och äta”
Katarina Josephsson
Katarina Josephsson
Katarina kommer från Södertälje och är utbildad sångpedagog och körpedagog vid Örebro Musikhögskola. Hon har gått flertalet kurser i Estill Voice Training och använder mycket av den tekniken med sina sångelever och musikalelever. Hon har arbetat på Örebro Kulturskola som sångpedagog sedan 1990 och för tjugofem år sedan var hon med och startade upp Örebro Kulturskolas musikallinje, en fördjupningslinje i musikal för tonåringar. Där har hon varit sånglärare och musikaliskt ansvarig för musikaler som Rent, Skönheten och Odjuret, Legally Blonde, West Side Story, Into the Woods, Footloose mfl. Många av musikallinjens tidigare elever är idag verksamma musikalartister och ett helt gäng tidigare elever från musikallinjen finns på yrkesutbildningarna i landet just nu.
Katarina är även utbildad journalist (JMG i Göteborg -02) och har frilansat för tidningar som Dagen, Fotnoten, Trots Allt, Allt om historia, Kyrkans tidning med flera. Under flera år gjorde hon programmet Andrum för P1. Nu är hon programledare för Andliga sånger i P2 och producerar gudstjänster för P1.
Förutom musikpedagogyrket och journalistyrket verkar Katarina även som sångerska och kompositör och har med sin jazztrio har spelat in två CD med eget material. Under uppväxten var hon med i Credokören, en gospelkör i Stockholm och hon var med och startade Stockholm gospelfestival 1988. Gospelmusiken ligger henne varmt om hjärtat och hon har varit körledare för gospelkören ”Svart på vitt” i Örebro och hon och har hållit gospelkör-workshops runt hela landet. Som journalist har hon fördjupat sig särskilt mycket just i gospelmusiken och dess historia.
”Det är så givande och roligt att arbeta med musikal och tonåringar. Jag tror på allvar att musikal är det ultimata sättet att berätta en historia. Är nog en riktig nörd, älskar Sondheims musikaler! Och Falsettos i London fick mig att gråta! Och Sister Act har jag sett tre gånger, i London och i Stockholm… Hamilton var episk! Det finns så otroligt mycket roligt material att jobba med i genren.”
Susanna Lindmark
Susanna Lindmark
Nyfiken och kreativ körledare och kompositör med stort intresse för kreativt ledarskap och innovativa metoder. Susanna är grundare och konstnärlig ledare för den unga, uttrycksfulla och sceniska kvinnliga vokalensemblen Arctic Light i Norrbotten som bl a blivit utsedd till Årets Kör i Sverige 2010 och turnerat och konserterat i både Sverige, Norden, Europa och Asien. Med sitt inkluderande ledarskap, höga konstnärliga målsättning och sin syn på kören som ett växthus för individen vill hon få både kören som helhet och varje sångare som individ att växa och utvecklas på flera plan.
Susanna är en ofta anlitad workshopledare i bl a Sverige, Finland, Tyskland och Island. Hon har även varit jurymedlem bl a vid European Choir Games 2019 i Göteborg.
Sin sångpedagogexamen tog hon vid Musikhögskolan i Piteå. Körledning har hon studerat för Erik Westberg och Gustaf Sjökvist. Hon har arbetat vid Nacka Musikklasser, Musikhögskolan i Piteå och Framnäs Folkhögskola. Hon har varit anställd vid Norrbottensmusiken sedan 2004 (Arctic Light) och som Barn och Ungdomskörledare i Luleå Domkyrkoförsamling sedan 2019. Som kompositör har inriktningen hittills varit främst körmusik och hennes kompositioner sjungs av unga körer över hela världen. Hon frilansar även genom sin egna firma Saga Zing. Just nu studerar hon sista året på Masterutbildning i Komposition vid Musikhögskolan i Piteå för Jan Sandström.
”Jag älskar hav och fjäll och hämtar syre och inspiration både i kajaken och på skidorna.
Dock inte samtidigt ;-P”
Anna Rosén
Anna Rosén
Anna inledde sin musikbana som cellostudent vid kammarmusikerprogrammet på Mälardalens högskola. Där fick hon i uppdrag att leda högskolans kammarkör och blev omedelbart drabbad av kraften i körinstrumentet och dess enorma möjligheter. Ett hastigt byte av bana ledde till en körpedagogutbildning vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm. Anna har sedan dess arbetat med alla möjliga olika körer, från kammarkör på avancerad nivå till ”alla-kan-sjunga”-körer. Allra hårdast bankar hennes körledarhjärta för barn– och ungdomskörer och de senaste 10 åren har ägnats nästan uteslutande åt just det, inom såväl kyrka som skola och kulturskola. Annas mål är att fler ska våga och vilja leda barnkörer som är öppna för alla (utan inträdesprov) och ändå samtidigt kunna ha höga konstnärliga ambitioner. Alla barn har en röst och möjlighet att lära sig använda den!
Efter många år i svenska kyrkans tjänst har Anna varit projektledare och biträdande chef på Haninge kulturskola. Numera frilansar hon bl.a som körledare, gästlärare, inspiratör och projektledare i eget regi, med återkommande uppdrag för till exempel Kungl. Musikhögskolan i Stockholm.
”Vid sidan om musiken är mat och matlagning mitt stora intresse. Kokböckerna trängs i hyllan och jag läser dem ofta och gärna, men följer i princip aldrig recepten. I köket är det improvisation och feeling som gäller!”
Karin Runow
Karin Runow
Karin Runow är utbildad på Ersta Sköndals kyrkomusikerutbildning samt körpedagogutbildningen i Göteborg och har även läst avancerad kördirigering vid Uppsala universitet.
Karin är en komponerande kyrkomusiker med anställning i Sollentuna församling, Svenska Kyrkan. Där driver hon en stor körverksamhet för barn och ungdomar från fyra års ålder och uppåt. Ur det musikaliska samarbetet mellan ledare och körsångare i Lillgospel, Minigospel, Juniorgospel och Sollentuna gospel har lekfulla konserter, gudstjänster och musikaler vuxit fram. Många av dessa har nått långt utanför den egna kyrkans väggar, t.ex musikalen Luthers ungar, som år 2017 blev den mest spelade musikalen runt om i Sverige.
Hon anlitas flitigt som inspiratör, körledare och gästföreläsare, bland annat på Sköndals kyrkomusikerutbildning, Barn vill sjunga och Anders Frostensson stiftelsens psalmskola. År 2017 flög hon med dragspelet i handbagaget för att ingå i den internationellt sammansatta grupp som ledde musiken under Lutherska Världsförbundets stora generalförsamling i Namibia, med flera tusen deltagare.
År 2011 fick hon Stora Aulénpriset och 2018 Ceciliapriset, för sina många kompositioner och musikaler för barn.
”Jag tycker mycket om att vara tillsammans med familj och vänner och älskar att arrangera stora temafester med mat, musik och dans.”
Kicki Rosén Bejstam
Kicki Rosén Bejstam
Kicki Rosén Bejstam är sedan 2013 musikansvarig för Brunnsbo Musikklasser i Göteborg. Hon är utbildad kör- och sångpedagog vid Musikhögskolan Örebro, samt körmagister vid Högskolan för scen och musik i Göteborg. Hon har turnerat i bl a Lettland, Spanien och Kina med sin flickkör. Kicki är också frilanssångerska och sjunger förstasopran i Vocal Art Ensemble of Sweden. Hon är starkt engagerad i internationella körsammanhang och är svensk representant för INTERKULTUR körtävlingar och festivaler. Vid European Choir Games 2019 i Göteborg var hon en del i den lokala artistiska kommittén.
”Jag är en fritt flygande klangfågel som gillar fart och ofta landar i Spanien”
Eva Wedin
Eva Wedin
Eva är utbildad rytmiklärare, musiklärare och psykologilärare och arbetar som lektor vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm. Dessutom medverkar hon vid studiedagar, konferenser och utbildningar av olika slag, både i Sverige och internationellt. Utöver lärargärningen har hon författat ett antal böcker.
Eva ger föreläsningar, workshops och utbildningar inom rytmik, utveckla språket med musik, psykologi och konflikthantering.
- Rytmik
- Utveckla språket med musik
- Psykologi
- Konflikthantering
De pedagogiska erfarenheterna innefattar många olika skolformer såsom; grundskola, gymnasieskola, musikskola, kulturskola, förskola, KomVux, folkhögskola, högskola och universitet. I början av hennes yrkesliv arbetade hon även som riksmusikkonsulent inom EFS och som reseledare och resebyråtjänsteman. Sedan 1996 arbetar hon med lärarutbildningen vid Kungl. Musikhögskolan (KMH) och Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH) i Stockholm, men är också gästlärare vid flera internationella universitet.
Tillsammans med andra rytmiklärare var Eva med och startde Rytmikcenter www.rytmikcenter.se, ett företag som erbjuder olika sorters kurser, information och utbildning i rytmik.
Eva har gett ut böckerna Spela med hela kroppen, Utveckla språket med musik, Ulwazi – en bok om Sydafrika, IMBA – sånger från Tanzania och Önskningar – sånger för barnkör.
- Spela med hela kroppen
- Utveckla språket med musik
- Ulwazi – en bok om Sydafrika
- IMBA – sånger från Tanzania
- Önskningar – sånger för barnkör
”Jag har alltid haft ett stort internationellt intresse och jag tycker det är viktigt med utbyten, utblickar och internationella kontakter. Man får vidgade vyer och lär sig att saker kan vara på många olika sätt.”
Gregor Bergman
Gregor Bergman
Scenisk sångimprovisation handlar om att släppa på kontroll och ansvar och bara få låta sitt inre barn ge sig hän i glädjefylld lek, sång och rörelse.
Gregor studerade pianopedagoglinjen på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och har efter det frilansat som improviserande teatermusiker, pedagog, skådespelare m.m. Gregor har lett körer och även hållit egna kurser i sångimprovisation, bl a på Operahögskolan men också i egen regi. 2007 startade han gruppen Operaimprovisatörerna men jobbar nu som pianolärare och utbildar sig till zen-coach.
”Är besatt av sriracha-sås och har nu börjat missbruka sriracha-mayo”
Fredrik Berglund
Fredrik Berglund
Fredrik är utbildad dirigent och körpedagog vid musikhögskolorna i Örebro och Göteborg. Han är en av grundarna till musiktjänsten och körinitiativet We Are Voice där många av hans arrangemang finns publicerade. Fredrik undervisar på några av landets ledande musikutbildningar samt innehar tjänsten som Director Cantorum på Örebro universitet. Som körpedagog och inspiratör är han känd för sitt lekfulla sätt där han inspirerar såväl sångare och publik till stor sångglädje.
”Gillar att leka med bollar i olika former – inte minst på Ölands vita stränder.”
Magnus Spångberg
Magnus Spångberg
Magnus, som har en musiklärarexamen från Örebro Musikhögskola, arbetar idag som kapellmästare och pianist i många olika sammanhang och är en av Sveriges absolut främsta gospelpianister. Han är pianist och kapellmästare för Stockholm Gospelkörfestival (numera Svenska Gospelverkstaden) sedan 30 år tillbaka.
Mycket tid ägnas sedan 2005 åt projektet Star For Life i Sydafrika och Sverige som genom musiken jobbar med ungdomars självförtroende och framtid. Projektet är ett samarbete med Triple & Touch som Magnus varit kapellmästare och pianist åt sedan 2003. Magnus har också varit kapellmästare för Carolas gospelturné, för julturnéer med Charlotte Perrelli, Sanna Nielsen, Christer Sjögren m fl och även för körprojektet Toner För Miljoner på Globen. Tillsammans med sin fru Anki leder han 500-mannakören Sjung Med Spångberg i Örebro. Gospelpianot har varit en röd tråd genom alla Magnus projekt.
”Min nya passion och last är padel som jag har svårt att trappa ner på. Det blir även en och annan golfrunda”
Joakim Olsson Kruse
Joakim Olsson Kruse
Joakim Olsson Kruse är körledare i Västerås domkyrka där han startat och leder domkyrkans gosskör och unga manskör, samt kammarkören Mariakören. Han har tidigare arbetat i Kristianstad och i Karlskrona och där grundat körer för pojkar och unga män.
Joakim är en flitig föreläsare och utbildare i frågor kring körledning och körsång med pojkar, tonårskillar och unga män. Han coachar körledare samt finns som resurs när nya körer för pojkar ska starta samt är sakkunnig vid körledarrekryteringar. Särskilda fokusområden för Joakim är att skapa körmiljöer där pojkarna trivs och stannar, att bygga långsiktigt, att rekrytera killar till körerna och att lägga en grundskolning i (kör)sång som räcker genom hela livet.
Joakim har studerat kyrkomusik och körpedagogik vid Högskolan för scen och musik i Göteborg samt cembalo och tidig musik vid konservatoriet i Amsterdam. Som skribent och recensent är han sedan många år knuten till Kyrkomusikernas Tidning. År 2020 utkom hans bok ”Killar i kör – att skapa sångmiljöer för pojkar, tonårskillar och unga män”, utgiven av Västerås stift.
”På fritiden håller jag utkik efter porslin från Karlskrona Porslinsfabrik och särskilda glas från Kosta. Det är lika spännande som att plocka svamp: man vet aldrig vad man hittar och var!”
Lovisa Kronstrand Alinder
Lovisa Kronstrand Alinder
Lovisa är kyrkomusiker med hjärtat i körverksamheten, i kören som instrument och kören i samhället.
Lovisa är nationell körpedagog för Sveriges Kyrkosångsförbund där arbetet mestadels består av kursverksamhet och påverkansarbete. Uppdraget som körpedagog är främst inriktat mot barn- och ungdomskörarbetet i Svenska kyrkan.
Lovisa arbetar också som kyrkomusiker i Linköpings domkyrkopastorat där hon leder arbetet med Linköpings Gosskör och konceptet Ung Musikplats. Ung Musikplats är ett är ett helhetsgrepp kring musicerande barn och ungdomar. Verktygslådan som följer med konceptet handlar om musikteori, kapprum, ryggsäck och att växa med ansvar.
”När jag blir pensionär ska jag sitta på café, vid ett fönsterbord. Där ska jag iaktta människor i rörelse och samspel”.